Simsalabim – och en himla massa hokus pokus i Odensala

Som en kanin ur en hög hatt är han tillbaka – trollkarlen, magikern, illusionisten. Det är kul att bli lurad igen. Anledningen är förstås både Harry Potter och Joe Labero. Men det går att bli förtrollad på hemmaplan. Det förekommer en hel del hokus pokus i Odensala.

Första gången vi ska träffas finns de inte där alls. Jämtlands magiska förening är som borttrollad. Andra gången går det bättre. – Välkommen, säger Mr Hann, Ivan den Magiske, Max Birger, Mac Moto och Pelle Jöns. De tittar lystet på mig – fem magiker och en åskådare. Nånting säger mig att här kommer man att bli bortkollrad innan kvällen är över.

Vi möts i en blåmålad liten kåk i Odensala. Det är Logen Odens sal och tillhör IOGT. Här har Jämtlands magiska förening regelbundna möten. – Tio gånger om året, säger ordförande Mac Moto, det vill säga Kjell Persson. Geografiskt sett är föreningen synnerligen tvärregional. Medlemmarna kommer både från Trondheim och Domsjö. – De som har längst åker 30 mil enkel resa, berättar Kjell. Föreningen startade 1996 och har 24 medlemmar. Normalt håller föreningen till i stora salen, men där har en kör bokat in sig den här kvällen.

I stället har magikerna dragit in i vad som förefaller vara Odens förmak, ett avlångt, spånplatteklätt rum. På bord och bänkar ligger rekvisita: Bägare, ballonger, tärningar, ringar, kortlekar. Arbetsklädda är de också. Glittriga frackar, höga hattar, krås-skjortor och trollstavar. Utanför faller mörkret och höstvinden drar suckande genom träden. När dörren öppnas stiger körsången från rummet bredvid. Det är inte utan att nackhåren reser sig. Mystiken breder ut sig i rummet som skuggorna i Nefertitis katakomb. Senare lättar den förtätade stämningen. De fem illusionisterna visar sig vara ett ovanligt gemytligt gäng. De flesta i pensionsåldern.

• Finns det ingen Harry Potter i rullorna? – Jodå, återväxten är bra, hävdar Kjell Persson. Föreningen har fyra damer medlemsregistrerade, två stödjande och två utövande. Den här kvällen är det Svea Persson som ställer upp. Hon har artistnamnet Pelle Jöns. – Jag uppträder som clown. En clown får ju göra bort sig, men det är en konst att göra bort sig på rätt sätt. Trolleri som underhållning har ändrats drastiskt genom årtiondena. – Folk är mera kräsna i dag. De kräver mera show, tempo och effekter, säger Ivan den Magiske, det vill säga Karl-Ivan Försth. När de här herrarna började trolla hette idolen Max Hoffzinzer, Martelli och Max Hotter. Grejerna skickade man efter på Hobbyförlaget. – Jag kommer ihåg hur imponerad jag var av Hoffzinzer. Jag såg honom plocka kaniner ur en låda han hade på huvudet, berättar Göte Hann.

• Hur lång tid tar det att bli en bra magiker? Mycket tid och åtskillig träning får jag veta. – Och en del lär sig aldrig, skrockar Birger Jonsson, alias Max Birger. Är det lika lätt att lura en magiker som en vanlig åskådare: – Vi blir nog lika bortkollrade som andra, tror Kjell. Innan vi går kastar sig gänget in i en frenetisk demonstration. Mr Hann sågar sig igenom Svea Persson, Kjell Persson buktalar och gör kortkonster. Själv ser jag vigselringen försvinna och dyka upp i en väl hopknäppt plånbok hos Mr Hann. Inte konstigt att man lämnar föreställningen med plånboken i innerfickan, jackan igenknäppt och händerna i byxfickorna.

Jag har en grej där jag trär en låda över skallen…

Kjell Persson är föreningens ordförande. Han är specialiserad på buktaleri och kortkonster och började redan som nioåring. – Jag inspirerades väldigt av illusionisten Martelli som var från Östersund. Jag slog ihop mig med Folke Lindqvist som ville ha en trollkarl till spelningarna. Mitt bästa trick är en kortkonst jag utvecklat efter en ide av Max Hotter, det vill säga Olle Durvall. Jag har också en grej där jag trär en låda över skallen på min assistent och kör in 15 förskärare. Den är riktigt ruskig. Världens bästa illusionister är Roy & Siegfrid, tycker Kjell som sett deras show i Las Vegas: – Det är väldigt spektakulärt. De använder sig av stora kattdjur. Och så beundrar jag en kille som heter Richard Burton. Han jobbar med kappsäck och tjejer. Oerhört skickligt. På frågan varför det finns så få kvinnliga illusionister svarar Kjell att det faktiskt finns en del: – Men mest utomlands, konstigt nog.

macmoto-300x199

Ivan den Magiske har ersatt rakbladen med eld

Ivan den magiske, Karl-Ivan Försth började träna som trollkarl vid 15 års ålder. Köpte trollringar från Hobbyförlaget och satte igång. – Jag var väldigt påverkad av illusionisten Martelli. På senare tid har Karl-Ivan utökat sin repertoar genom att uppträda som eldslukare. – Ett tag svalde jag rakblad. Lade ett och ett på tungan tillsammans med en tråd och sen spottade jag ut alla rakblad som satt på tråden i en lång rad. Det hade en hög äckelfaktor, så det var väl därför jag slutade med det. Bästa tricket? Det är när jag förvandlar en tjuga till en hundring och sen plockar ut tjugan ur en låst tub. Och på tjugan har ägaren skrivit sin namnteckning. Bästa illusionisten? Joe Labero. Var finns de kvinnliga trollkarlarna? – Obegripligt att det inte finns fler. Om en tjej blev intresserade och började träna tidigt skulle de tjäna stora pengar, tror Försth.

ivan-2-208x300

Max Birger

Max Birger, Birger Jonsson, började sin karriär på ett logemöte 1945. – Det var en farbror som läst Sibyllans hemligheter och kunde lite trolleri. Han lärde upp mig. Under många år turnerade jag med ett gäng som kallades sig Excellent Cabaret. Jag spelade bas och så var jag föreställningens trollkarl. Jag gjorde tre nummer varje gång. Jag tror vi gjorde 700 spelningar totalt. – Mitt bästa trick är nog när jag trollar vatten från det ena glaset till det andra. Det är jag nog ensam om. Jag har hittat på det själv. Världens bästa trollkarl? – Det finns många skickliga, Joe Labero till exempel. Han är i världsklass. – Kvinnor som trollkarlar? Det kommer mer och mer. Förr var damerna mest med som handräckning. Men det är annorlunda i dag.

birger-300x197

Mr Hanns hundnummer är bra. Joe Labero har visat intresse

…Mr Hann, Göte Hann, är professionell illusionist. Han började uppträda tidigt. Gjorde trollkonster för husmoders- och idrottsföreningar. Turnerade med Godtemparpatrullen och forsätter uppträda än i dag, 75 år gammal. – Jag räknar med att fortsätta till hundra, skrattar han. Han jobbar med stor utrustning. Bästa tricket är damer svävande över skarpslipade svärd. Jo, han har ett hundnummer han är mycket stolt över. Det är så bra att Joe Labero visat intresse för tricket. Världens bästa illusionist tycker han är en japan med artistnamnet Shimada: – Han har alltid varit min favorit. Han är så duktig med fåglar. Damer är fortfarande rätt sällsynta som illusionister. Varför är det så? – Jag vet inte. De brukar visa stort intresse, men sen blir det inget av. Jag kan inte förklara varför.

gote-300x216

Jag har ett seriöst alias också. Då är jag Sussie Ray.

Svea Persson, Pelle Jöns, har valt clownrollen som illusionist. – Jag började genom ett uppträde med Iwan den magiske. Annars är jag självlärd. Jag har hållit på sen 1996. Min publik finns mest på barnkalas och så har jag hjälpt Mr Hann då och då. Jag har ett seriöst alias också. Då uppträder jag som Sussie Ray. Mitt bästa trick – det är nog när jag trollar fram grejer ur en pappkartong. Svea tycker trollkarlen Finn John är den bästa illusionisten: – Inte för att han håller på med så våldsamt stora trick. Istället sysslar han med små svävande saker, bollar och sånt. Och det gör han väldigt bra. Varför hon inte har så många medsystrar i branschen har hon funderat mycket över: – Men jag har inget riktigt bra svar. Möjligen har karlar mera tid att joxa med sånt här än vad kvinnor har, skrattar hon.

svea-300x199

Journalist: Torgny Jonsson

Foto: Johan Axelsson